Terug

AI en duurzaamheid versnellen de toekomst van marketing

Platform Innovatie Marketing (PIM) geeft al enkele jaren richting aan de marketingwereld. Het laatste visiedocument heet "De marketingtoekomst in versnelling: AI en Duurzaamheid als krachtbronnen". PIM lanceert hiermee dé gids voor marketingprofessionals die klaar zijn om de toekomst te omarmen met een innovatieve en duurzame mindset in de snel evoluerende wereld van kunstmatige intelligentie (AI).

In een tijd waarin technologieën razendsnel evolueren en consumenten hun gedrag voortdurend aanpassen, belicht Platform Innovatie Marketing de cruciale rol van marketingteams bij het navigeren door deze complexe veranderingen. Het visiedocument biedt diepgaande inzichten en praktische aanbevelingen om marketingstrategieën te versterken en te vernieuwen, met een sterke focus op AI en duurzaamheid. 

De marketingtrafsformatie aan de hand van AI en duurzaamheid

Dit visiedocument van PIM duikt diep in de wereld van AI, waar automatisering van repetitieve taken en datagestuurde beslissingen de kern vormen. Met de opkomst van generatieve AI (GenAI) verwacht Gartner dat tegen 2026 maar liefst 80% van de senior creatieve rollen getransformeerd zullen zijn. Dit biedt ongekende mogelijkheden en een nieuw speelveld voor creatieve marketing.

Over de rol van AI binnen marketing van merken en bedrijven zegt het visiedocument van PIM:

"Marketingteams transformeren snel door technologische vooruitgang en veranderend consumentengedrag. Waar marketing vroeger massamedia en eenzijdige communicatie gebruikte, staan nu interactie en personalisatie centraal. Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een cruciale rol in deze transformatie. AI automatiseert routinetaken, waardoor marketeers zich kunnen richten op creatieve en strategische projecten. Dit leidt tot efficiëntere processen en beter afgestemde, gepersonaliseerde campagnes die klanttevredenheid en loyaliteit vergroten."

Duurzaamheid is een andere gamechanger

PIM toont hoe marketingteams kunnen bijdragen aan een groenere toekomst door slimme, ethisch verantwoorde keuzes te maken. Van Google Nest tot Eneco, en van Patagonia tot Seepje, het document zit boordevol inspirerende voorbeelden van hoe AI, duurzaamheid, authenticiteit en transparantie leiden tot sterkere klantrelaties en merkloyaliteit.

Het visiedocument concludeert over de duurzame marketingtransformatie:

"Duurzaamheid binnen marketingstrategieën biedt ongekende mogelijkheden voor innovatie en merkgroei. Marketingteams die authentieke duurzaamheidsinitiatieven strategisch, transparant en consistent communiceren, dragen bij aan een positieve impact op het milieu en de samenleving. Als deze duurzame praktijken goed worden uitgevoerd, verbetert dit ook de financiële prestaties en merkwaarde van het bedrijf. Authenticiteit en transparantie zijn cruciaal om greenwashing te vermijden en het vertrouwen van consumenten te behouden. Samenwerken met duurzame partners en het benutten van geavanceerde technologieën helpt hierbij. Actief in gesprek gaan met klanten over duurzaamheid versterkt de rol van marketingteams in de transitie naar een duurzamere toekomst."

 

Vier pijlers voor de toekomst van marketingteams:

  • Integratie van technologie en duurzaamheid: Marketingteams ontwikkelen diepe, authentieke relaties met consumenten en dragen bij aan een betere wereld.
  • Ethiek en verantwoordelijkheid: AI-gebruik in marketing moet voldoen aan strikte ethische normen om vertrouwen op te bouwen en consumenten te beschermen.
  • Innovatie, flexibiliteit en samenwerking: Flexibele en adaptieve structuren zijn essentieel voor het doorbreken van organisatorische silo’s en het verbeteren van samenwerking.
  • Cultuur van innovatie en creatief leiderschap: Laat creativiteit en technologie samensmelten, gestimuleerd door divers leiderschap en een inclusieve teamcultuur.


Charelle Akihary, voorzitter PIM: "Sinds vorig jaar zet PIM sterk in op nieuwe initiatieven die interactie binnen onze unieke marketingcommunity vergroten. Met kennis, gedrevenheid en inspiratie willen we marketeers en organisaties helpen om echt in beweging te komen. Binnen het marketingvak gebeurd er veel op het gebied van technologie en duurzaamheid, maar we merken dat marketeers nog strugglen met het pakken van hun rol op dit gebied. Er is genoeg interesse in dit onderwerp, dat is een mooi begin. Maar wat kun en wat moet je er als marketingafdeling mee en waar begin je? PIM wil met dit visiestuk, een nieuw initiatief, marketeers en organisaties richting geven. Met goede literatuur, adviezen van experts en visie van bestuursleden van PIM gaat het iedere lezer helpen om maatschappelijke impact aan te jagen binnen hun organisaties. Let's get started!”

Een call-to-action voor alle marketingprofessionals

PIM roept alle marketingprofessionals op om deze spannende uitdagingen te omarmen. Met de integratie van AI en duurzaamheid kunnen marketingteams niet alleen hun werk efficiënter en effectiever maken, maar ook een blijvende positieve impact hebben op de samenleving.

Irma Bollen, auteur en bestuurslid PIM: “Onze visie bij PIM is om de uitdagingen van een voortdurend veranderende markt en consumentengedrag proactief te omarmen. We zien een toekomst waarin AI, data-science en duurzaamheid kerncompetenties zijn en een transformerende kracht binnen onze teams. Door technologie en menselijke empathie samen te brengen, streven we ernaar unieke en betekenisvolle ervaringen voor consumenten te creëren, gebaseerd op diepgaande klantinzichten. Ethiek, innovatie en samenwerking vormen de kern van ons streven naar een leidende positie in de marketingsector, waarbij we ons inzetten voor maatschappelijke impact.”

LEES VERDER:

 

Download het PIM Visiedocument:

 Over PIM 

Platform Innovatie Marketing (PIM) ondersteunt marketingprofessionals met de nieuwste strategieën en inzichten om veerkrachtige, innovatieve en ethisch verantwoorde marketingteams te vormen. PIM organiseert jaarlijks diverse hot topic evenementen, waaronder de jaarlijks terugkerende marketingliteratuurprijs (MLP) en trendsfest. Daarnaast publiceert PIM trendrapporten en biedt het een podium voor professionals die het vakgebied verder ontwikkelen.

Draai je scherm voor de beste ervaring