Terug

Duurzame events steeds belangrijker voor merken, bedrijven en overheid

In een onderzoek naar de toekomst van live communicatie van het onderzoeksinstituut R.I.F.E.L. aandacht voor duurzame evenementen. Klimaatneutraal, zoals de opdrachtgevers erover spreken. "De duurzaamheid van onze evenementen wordt steeds belangrijker", aldus de BMW Group. Onderzoek onder CMO's geeft ook een helder beeld:

De onderzoekers trekken na een desktop research en diverse kwalitatieve interviews met verantwoordelijken bij grote merken en multinationals, als het gaat om live communicatie en experience marketing in combinatie met duurzaamheid, heldere conclusies:

 • Covid-19 heeft de wereldwijde vraag van de samenleving naar duurzaamheid tijdelijk een beetje naar de achtergrond gedrongen, maar het is inmiddels weer de topprioriteit voor de strategische positionering van bedrijven
   
 • Men heeft zich inmiddels gerealiseerd dat digitale evenementen niet noodzakelijkerwijs ecologisch duurzaam zijn
   
 • In de toekomst zal de vraag naar de klimaat-neutrale beursstand of het klimaat-neutrale evenement dringender zijn dan ooit
   
 • ISO-certificering van bureaus en dienstverleners op het gebied van duurzaamheid zal steeds belangrijker worden om samen te werken als partner in de waarde-creatie-keten met bedrijven en om in de toekomst opdrachten binnen te halen in de toekomst
   

Landers, BMW Group:

"De duurzaamheid van evenementen om de CO2-voetafdruk te verkleinen wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Bureaus moeten zich intensiever op deze eisen richten om succesvol te blijven op de lange termijn en om opdrachten van grote bedrijven binnen te halen."


 

Chief Marketing Officers: consumenten willen merken die actief met duurzaamheid bezig zijn 

In de huidige markt vervullen Chief Marketing Officers (CMO's) een steeds belangrijkere rol bij het bevorderen van duurzaamheid binnen hun organisaties. Volgens een onderzoek van Deloitte is 81% van de consumenten van mening dat bedrijven een actieve rol moeten spelen in het verbeteren van het milieu. Deze veranderende consumentverwachtingen plaatsen CMO's in een unieke positie om strategische beslissingen te nemen die duurzaamheid bevorderen.

Duurzaamheid is essentieel
Duurzaamheid is niet langer een bijkomstigheid, maar een essentieel onderdeel van de marketing- en communicatie mix. Live evenementen, zoals productlanceringen, conferenties en merkervaringen, vormen een cruciaal onderdeel van deze mix. Deze evenementen bieden niet alleen een platform voor directe interactie met klanten en stakeholders, maar hebben ook een significante ecologische voetafdruk. Het is de verantwoordelijkheid van CMO's om ervoor te zorgen dat deze evenementen op een duurzamere manier worden georganiseerd.

Een rapport van de Event Industry Council toont aan dat de wereldwijde evenementenindustrie jaarlijks goed is voor 1,2 miljard ton CO2-uitstoot. Door duurzame praktijken te implementeren, kunnen CMO's niet alleen de milieu-impact van hun evenementen verminderen, maar ook hun merkpositionering versterken. Merken die duurzaamheid serieus nemen, genieten vaak van een hogere klantloyaliteit en een betere reputatie.

Door duurzaamheid te integreren in live evenementen, kunnen CMO's dus bijdragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd waarde creëren voor hun merk. Dit vereist een bewuste keuze van locaties, leveranciers en materialen, evenals de implementatie van innovatieve oplossingen zoals digitale alternatieven voor gedrukte materialen en het minimaliseren van reisafstanden.

Draai je scherm voor de beste ervaring