Terug

Head of Experiential fritz-kola: events zijn hoeksteen van onze purposemarketing

Dat purpose en betekenismarketing de wereld van marketing en communicatie steeds meer beheersen, is al een tijdje duidelijk, maar hoe integreren purposemarketing, eventmarketing en harde zakelijke doelstellingen met elkaar? Het upcoming frisdrankmerk fritz-kola geeft een kijkje achter de schermen van hun Brand 4.0. "Evenementen spelen een cruciale rol: ze creëren een platform om onze waarden en purpose tot leven te brengen." Fotocredit: Malik Boysen

In een interview met NEXTLIVE.nl neemt Rike Kuberg, head of Events & Experiential marketing bij fritz-kola, ons mee in hoe events en experiential marketing een belangrijke rol spelen in de purpose-marketingstrategie van fritz-kola (hoofdfoto: Malik Boysen):

"Evenementen vormen een hoeksteen van de purpose-marketingstrategie van fritz-kola, die naadloos aansluit bij de algehele toewijding om een gevoel van plezier, milieubewustzijn en een open en democratische samenleving te bevorderen. Wij erkennen de cruciale rol die evenementen spelen bij het creëren van een platform om deze waarden te verdedigen en tot leven te brengen op een levendige en boeiende manier." 

"De actieve aanwezigheid van fritz-kola bij muziekevenementen versterkt onze toewijding om plezier te integreren in de merkethos. Verder dan alleen deelname werken we nauw samen met artiesten en creatieven die onze passie voor de waarden delen waar fritz-kola voor staat. Deze samenwerkingsbenadering stelt ons in staat om ons bereik uit te breiden buiten het conventionele marketinggebied, door middel van partnerschappen die resoneren met onze toewijding aan een open, democratische samenleving, milieubescherming en klimaatinitiatieven."

NEXTLIVE.nl: Heeft fritz-kola eigen merkevenementen, of gaan jullie altijd partner/sponsorschappen aan met evenementen en festivals van derden?

"Evenementen spelen een cruciale rol in de purpose-marketingstrategie van fritz-kola. Hoewel we geen eigen B2B-evenementen organiseren, organiseren we actief B2C-evenementen als onderdeel van onze strategie. Daarnaast neemt fritz-kola deel aan verschillende externe evenementen om onze niet-onderhandelbare toewijding aan een open en democratische samenleving, milieubescherming en sociale projecten te versterken."

"Naast onze betrokkenheid bij evenementen dragen we aanzienlijk bij via sponsoring om onze waarden en initiatieven verder te ondersteunen. Deze beslissing benadrukt het geloof van fritz-kola in het betrekken van bestaande gemeenschapsevenementen, festivals en culturele evenementen. Door dit te doen, integreren we naadloos in diverse omgevingen, bereiken we een breder publiek en sluiten we aan bij gelijkgestemde individuen en gemeenschappen die onze waarden delen.

NEXTLIVE.nl: Hoe integreert fritz-kola purpose-doelstellingen met zakelijke doelstellingen in deze evenementen? Of zijn ze één?

"fritz-kola integreert purpose-doelstellingen met zakelijke doelstellingen in haar evenementen en erkent de inherente synergie tussen de twee. In plaats van ze als afzonderlijke entiteiten te behandelen, benutten we evenementen als een krachtig platform om onze toewijding aan sociale en milieudoelen te harmoniseren met onze zakelijke doelen. De integratie begint met een strategische selectie van evenementen. fritz-kola kiest zorgvuldig evenementen die aansluiten bij de waarden van purpose-driven, zodat deelname op een zinvolle manier bijdraagt aan de doelen die fritz-kola verdedigt. Samenwerking is een andere sleutel tot deze integratie. We werken nauw samen met artiesten en creatieven die onze passie voor de waarden delen waar we voor staan. Deze samenwerkingsbenadering versterkt niet alleen de relaties met gelijkgestemde individuen, maar geeft ook purpose aan het algehele verhaal van fritz-kola."

NEXTLIVE.nl: Kun je een voorbeeld geven van hoe fritz-kola haar 'purpose' vertaalt in experiences?

"Bij fritz-kola manifesteren we onze 'purpose' door middel van verschillende ervaringen die resoneren met onze toewijding aan duurzaamheid, inclusiviteit en maatschappelijke waarden. Een opvallend voorbeeld is onze aanpak van festivals:

  • Voorbeeld glazen flessen:

Omdat glazen flessen verboden zijn op de meeste festivals, maken we gebruik van onze pre-mix tapmachines (momenteel alleen beschikbaar in Duitsland voor festivals) om ijskoude fritz-kola aan te bieden op de campings. Festivalgangers worden aangemoedigd om hun herbruikbare flessen mee te nemen of een "SIGG"-fles te kopen. Deze initiatieven zorgen niet alleen voor een verfrissende ervaring, maar pleiten ook voor milieuvriendelijke alternatieven en verminderen het gebruik van duizenden plastic flessen.


Fotocredit: Malik Boysen

  • Duurzame merchandise:

Onze merchandise gaat verder dan alleen souvenirs; het is een weerspiegeling van onze waarden. We betrekken festivalbezoekers door hoogwaardige, duurzame merchandise aan te bieden die in lijn is met onze milieurichtlijnen. We geloven in het bevorderen van een gevoel van verantwoordelijkheid onder onze supporters.

  • Depot Huis:

Met elke ingeleverde fles dragen we bij aan een groter doel. Via ons initiatief Depot Huis hebben we meer dan 40.000 flessen ingezameld en een donatie van €12.000 gedaan, waarbij het belang van verantwoord afvalbeheer wordt benadrukt.

  • Diversiteit & Inclusie:

Het omarmen van diversiteit en inclusie staat centraal in onze festivalervaringen. We streven ernaar een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt, en we bevorderen een gevoel van verbondenheid voor alle bezoekers. Naast onze toewijding aan diversiteit, gaan we actief in gesprek met lokale gemeenschappen. Door samen te werken met lokale NGO's hebben we betekenisvolle partnerschappen opgebouwd die gemarginaliseerde gemeenschappen ondersteunen, zoals daklozen en LGBTQI+ gemeenschappen. Deze benadering sluit aan bij onze overtuiging dat inclusiviteit zich moet uitstrekken tot buiten de festivalterreinen en de bredere gemeenschap ten goede moet komen waartoe we behoren."

NEXTLIVE.nl: Wat is uw doel op het gebied van purpose voor 2024?

"In 2024 is ons overkoepelende doel om onze impact op het gebied van sociale en milieubewuste verantwoordelijkheid te vergroten. We streven ernaar onze samenwerkingen met gelijkgestemde organisaties en artiesten uit te breiden, waarbij we onze purpose-gedreven boodschap verder versterken. Daarnaast zullen we Every Bottle Helps ondersteunen om meer toegang te krijgen tot festivals (ook met het Depot Huis). We creëren een nieuwe ruimte voor festivals waar je elkaar kunt ontmoeten, ontspannen, aan de zon en regen kunt ontsnappen en gewoon een leuke tijd kunt hebben met je vrienden. Ons doel is niet alleen om onze toewijding aan purpose te handhaven, maar ook om voortdurend te evolueren en nieuwe normen te stellen voor verantwoordelijke en doelgerichte zakelijke praktijken in de drankenindustrie."

NEXTLIVE.nl: Als organisatoren van evenementen in Nederland duurzame stappen willen zetten met hun evenementen, hoe kunnen ze dan samenwerken met fritz-kola?

"Om samen te werken met fritz-kola bij evenementen, moeten evenementenmanagers de toewijding van fritz-kola aan duurzaamheid erkennen. We geven prioriteit aan partners die onze waarden van openheid en tolerantie delen en een positieve impact hebben. Het aanpassen van logistiek achter de bars voor glazen flessen en kratten kan een verandering zijn, maar het zorgt voor de meest verse kola voor consumenten omdat de gebruikte flessen kleiner zijn en het ondersteunt een meer duurzame benadering van afvalvermindering."


Foto: Malik Boysen

Draai je scherm voor de beste ervaring