Terug

Hoe AI ook jouw brand event zal veranderen

Voor iedereen die betrokken is bij de planning en uitvoering van zakelijke evenementen is kunstmatige intelligentie (KI) een hot topic. Colja Dams, CEO van VOK DAMS worldwide, deelt de vijf belangrijkste redenen waarom KI onmisbaar is voor eventstrategie, eventconcepten en eventmanagement.

Natuurlijk zijn er 1001 en mogelijkheden en gronden waarop we kunnen concluderen dat AI live en events gaat veranderen, maar deze 5 van Colja Dams, van het toonaangevende VOK DAMS, bieden al aardig wat houvast en haken:

1. Datagestuurde besluitvorming
KI-analyses helpen bij het voorspellen van deelnemersvoorkeuren, optimaliseren van evenementenplanning en identificeren van belangrijke prestatie-indicatoren.

2. Verhoogde creativiteit
KI versterkt menselijke creativiteit door inzichten en ideeën te leveren die anders wellicht over het hoofd gezien zouden worden. Het helpt bij het creëren van boeiendere en meer gepersonaliseerde evenementervaringen. KI is een aanvulling, geen vervanging van menselijke creativiteit.

3. Automatisering en efficiëntie
KI-tools kunnen repetitieve taken automatiseren en eventmanagementprocessen stroomlijnen, waardoor professionals zich kunnen richten op strategischere en creatievere aspecten van hun projecten.

4. Virtuele en hybride Evenementen
KI-gestuurde platforms verbeteren virtuele en hybride evenementen door gepersonaliseerde aanbevelingen, realtime vertalingen en slimme netwerkoplossingen te bieden.

5. Duurzaamheid
KI helpt evenementen duurzamer te maken door data te analyseren om afval te verminderen, de CO2-voetafdruk te minimaliseren en verantwoord inkopen te bevorderen. Dit toont hoe KI vervelende taken kan overnemen, wat de efficiëntie verhoogt.

 

Hier zijn enkele voorbeelden van het gebruik van AI bij live-evenementen:

Gepersonaliseerde aanbevelingen:
AI kan de gegevens van deelnemers analyseren, zoals demografie en voorkeuren, om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen voor sessies, activiteiten of producten die interessant zijn. Dit helpt deelnemers om grote evenementen te navigeren en verbetert hun algehele ervaring.

 1. Chatbots en virtuele assistenten:
  Het implementeren van AI-gestuurde chatbots of virtuele assistenten kan realtime assistentie bieden aan deelnemers, vragen beantwoorden, evenementinformatie verstrekken en hen door de locatie begeleiden. Deze AI-gestuurde assistenten zijn 24/7 beschikbaar en kunnen meerdere vragen tegelijk afhandelen.

 2. Real-time gegevensanalyse:
  AI kan grote hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren die worden gegenereerd tijdens live-evenementen, waaronder interacties op sociale media, feedback van deelnemers en betrokkenheidsstatistieken. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om waardevolle inzichten te verkrijgen, de succesfactor van het evenement te meten en geïnformeerde beslissingen te nemen voor toekomstige evenementen.

 3. Spraakherkenning en transcriptie:
  AI-gebaseerde spraakherkenningstechnologie kan worden gebruikt om live toespraken, presentaties en paneldiscussies te transcriberen. Dit maakt realtime ondertiteling mogelijk voor toegankelijkheidsdoeleinden en biedt nauwkeurige transcripties die kunnen worden gedeeld met deelnemers of hergebruikt als content na het evenement.

 4. Publieksbetrokkenheid en gamificatie:
  AI-aangedreven tools kunnen de betrokkenheid van het publiek vergroten door interactieve ervaringen en gamificatie-elementen aan te bieden. Bijvoorbeeld interactieve peilingen, quizzen of augmented reality (AR)-ervaringen kunnen worden geïntegreerd in live-presentaties of stands, waardoor een meeslepende en boeiende omgeving ontstaat voor deelnemers.

 5. Slimme contentcreatie:
  AI kan helpen bij het creëren van content voor live-evenementen, zoals het genereren van gepersonaliseerde e-mails, socialmediaposts of promotiemateriaal op basis van deelnemersprofielen. Bovendien kan AI de productie van hoogtepunten van het evenement automatiseren, waarbij de meest memorabele momenten van het evenement worden vastgelegd.

 1. Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR):
  AI gecombineerd met VR- of AR-technologieën kan meeslepende ervaringen bieden voor externe deelnemers of de on-site ervaring verbeteren. Virtuele rondleidingen, productdemonstraties of interactieve AR-overlay kunnen worden geïntegreerd in live-evenementen, waardoor de mogelijkheden voor betrokkenheid en interactie worden vergroot.

 2. Voorspellende analyse:
  AI-algoritmen kunnen historische evenementgegevens en het gedrag van deelnemers analyseren om toekomstige trends, interesses en voorkeuren te voorspellen. Deze informatie kan marketeers en communicatieprofessionals helpen hun strategieën, inhoud en aanbiedingen aan te passen aan de specifieke behoeften en verwachtingen van hun publiek.

Tot slot geeft ChatGPT zelf nog een waarschuwing: "Onthoud dat bij het gebruik van AI bij live-evenementen het belangrijk is om de gegevensprivacy en -beveiliging te waarborgen, duidelijke communicatie te bieden over het gebruik van AI-tools en ervoor te zorgen dat deelnemers de mogelijkheid hebben om zich af te melden of hun voorkeuren voor gegevensuitwisseling te beheren", loopt de AI bot al vooruit op de komende wetgeving."

Drie AI producten en tools die je als eventmanager direct kunt gebruiken:

AI generated video: voor je voortraject?

Logo en naam voor jouw volgende evenement?

Namelix genereert korte merknamen die relevant zijn voor je bedrijfsidee. Wanneer je een naam opslaat, leert het algoritme je voorkeuren en geeft het je na verloop van tijd betere aanbevelingen. En ja, dat kan dus ook voor een logo of naam voor jouw volgende evenement.

Hoe je heel eenvoudig tot hele mooie presentaties komt?

Artificial Intelligence kan een enorme steun in de rug zijn om een mooie en professionele lijn in de verschillende presentaties op jouw event of congres te krijgen. Check bijvoorbeeld Beautiful.ai eer makkelijk in gebruik:

Lees ook op EvenementOrganiseren.nl: Hoe ChatGPT jou helpt als eventmanager

Draai je scherm voor de beste ervaring