Terug

Live communicatie wint terrein op basis van betrouwbaarheid

Daar zit je dan: te chatten met een AI chatbot, kijkend naar een deepfake video online en is die reality serie nou wel of niet echt? Aan de telefoon word je te woord gestaan door de AI assistent. We zitten er middenin en weten eigenlijk niet meer wat en wie we nog wel kunnen vertrouwen of niet, wat is echt, wat is nep? Maar dan is er altijd nog LIVE. In 2024 komen steeds meer bedrijven en organisaties achter de grote betrouwbaarheid van live communicatie. Met de billen bloot.

In een tijdperk waarin digitale communicatie wordt overspoeld door fake news, trollen en door AI gegenereerde waarheden, wordt het voor merken steeds moeilijker om betrouwbare en transparante relaties met hun klanten, relaties en collega's op te bouwen. Events en live communicatie bieden echter een uniek voordeel in de marketingmix: ze stellen merken in staat om rechtstreeks en authentiek met hun doelgroep te communiceren. Bij een live event gaat het bedrijf 'in the open'. Dat geldt dus ook voor het product of de service die je daar tot levenbrengt. En wat te denken van de interactie en conversatie met je klanten, partners of collega's?

Dit artikel, daags na het datalek in de videoconference software van de overheid, onderzoekt waarom live communicatie de meest betrouwbare vorm van marketing is en hoe bedrijven hier optimaal gebruik van kunnen maken.

  • Directe Interactie

Live events bieden een platform voor directe interactie tussen merken en consumenten. In tegenstelling tot digitale media, waar boodschappen kunnen worden gemanipuleerd of verkeerd geïnterpreteerd, stelt een live setting deelnemers in staat om vragen te stellen en directe antwoorden te krijgen. Dit elimineert twijfel en zorgt voor een heldere en eerlijke communicatie.

Bijvoorbeeld, tijdens een productlanceringsevenement kunnen aanwezigen het product ter plaatse uitproberen en feedback geven. Deze onmiddellijke interactie biedt waardevolle inzichten voor het merk en versterkt de band met de consument.

  • Transparantie

Transparantie is een cruciaal element in moderne marketing. Bij live events kunnen merken hun ware gezicht laten zien zonder de tussenkomst van algoritmen of bewerkingssoftware. Deze onbemiddelde vorm van communicatie zorgt ervoor dat de boodschap authentiek en geloofwaardig overkomt.

Een live Q&A-sessie met de CEO van een bedrijf kan bijvoorbeeld veel transparanter zijn dan een geschreven interview. Deelnemers kunnen zelf vragen stellen en krijgen directe antwoorden, wat bijdraagt aan een gevoel van openheid en eerlijkheid.

  • Beleving en authenticiteit

Live events bieden een unieke ervaring die moeilijk te repliceren is in de digitale wereld. De beleving van een evenement – de sfeer, de interactie, de live demonstraties – draagt bij aan de authenticiteit van een merk. Dit creëert memorabele momenten die de perceptie van een merk positief kunnen beïnvloeden.

Denk aan muziekfestivals gesponsord door drankmerken, waar de deelnemers het merk associëren met plezier en positieve ervaringen. Deze associaties zijn krachtig en moeilijk te evenaren met digitale advertenties.

Voordelen ten Opzichte van Digitale Communicatie

  • Bescherming tegen misinformatie

In de digitale wereld kan misinformatie zich snel verspreiden en reputatieschade veroorzaken. Live events bieden een gecontroleerde omgeving waar merken hun boodschap kunnen presenteren zonder de dreiging van fake news of AI-gegenereerde inhoud. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en versterkt het vertrouwen van de consument.

Een goed voorbeeld hiervan is een persconferentie. Journalisten die aanwezig zijn kunnen de boodschap direct rapporteren zonder tussenkomst van externe bronnen die de informatie kunnen vervormen.

  • Eerlijke en echte interacties

Live events benadrukken de menselijke factor, waardoor echte emoties en reacties niet kunnen worden vervalst. Dit is essentieel voor het opbouwen van langdurige relaties. Het directe contact tussen merkvertegenwoordigers en consumenten zorgt voor een dieper begrip en een sterker vertrouwen.

Bijvoorbeeld, tijdens een beurs kunnen vertegenwoordigers van een bedrijf direct met potentiële klanten praten, hun vragen beantwoorden en hun bezorgdheden wegnemen. Dit niveau van persoonlijke interactie is onbetaalbaar in het opbouwen van merkloyaliteit.

 

Het brengt ons tot een lijst van 5 punten waarom live communicatie juist nu het meest betrouwbare en eerlijke communicatiemiddel is:

1. Intermenselijk - het brengt mensen samen, die face 2 face met elkaar in interactie komen, het gesprek aan gaan, meningen en feiten delen.

2. Verbinder - het brengt mensen bij elkaar die anders nooit bij elkaar zouden komen.

3. Met de billen bloot - goede regie is alles, zelfs de wetten van het toneel en theater spelen een rol, maar hoe je het ook wendt of keert: als organisatie ga je met de billen bloot, zeker door de aanwezigheid van live gasten

4. AI en innovatie in dienst van - wie een live communicatie event organiseert, zal in vrijwel alle gevallen de nieuwe technologie, AR, VR of AR inzetten om de menselijke communicatie nog krachtiger te maken en niet andersom

5. Communicatie met een kop en een staart - verweg van de 140 tekens meningen, puur om te zenden, heeft het communicatie event een voor- en natraject en daarmee worden onderwerpen en discussie geladen en is er een soort van nazorg, zodat het gesprek gaande blijft

 Draai je scherm voor de beste ervaring