Terug

LIVE binnen de marcom-mix: best cases, failures, voordelen en nadelen

Live, events en experiences hebben zich gevestigd als een cruciale component binnen de marketingcommunicatiemix van bedrijven en merken. Ze bieden unieke mogelijkheden voor directe interactie, merkbeleving en het creëren van blijvende indrukken. Ondanks hun potentieel voor een grote impact, zijn live events ook complex en kostbaar om te organiseren en wordt het impactdoel nog regelmatig gemist of zelfs gemist voor open goal. Dit artikel beschouwt de rol van live events binnen de marcom-mix, de voordelen, uitdagingen en de beste voorbeelden voor een succesvolle implementatie en opvolging binnen de mix...maar ook de mislukkingen.

Laten we eerste maar eens kijken in welke rollen we live en events terug zien komen binnen de marcom-mix. Waarvoor worden ze ingezet?

Rol Binnen de Marcom-Mix:

  • Merkenbouw

Live events bieden een unieke kans om merkwaarden en -boodschappen op een tastbare en memorabele manier over te brengen. Door direct contact met het publiek kunnen merken een diepere emotionele verbinding creëren, wat essentieel is voor langdurige merkloyaliteit.

  • Directe interactie

De kracht van live events ligt in de directe en persoonlijke interactie met klanten. Dit biedt een ongeëvenaarde mogelijkheid om feedback te krijgen, relaties op te bouwen en vertrouwen te winnen en het past volledig in de verdere ontwikkeling van conversation marketing (binnenkort hierover meer in het artikel Conversation Marketing: dat kan alleen live).

  • Content creatie

Live events genereren waardevolle content die kan worden hergebruikt in andere marketingkanalen, zoals sociale media, blogs en nieuwsbrieven. Video’s, foto’s en live streams kunnen de online aanwezigheid van een merk versterken. Ook kan de content of een iconische foto het hart en de motor zijn van een complete campagne.

  • Data- en leadgeneratie

Live events bieden een platform voor het verzamelen van waardevolle data en zelfs leads. Door het aanbieden van registraties, deelname aan wedstrijden of enquêtes, kunnen bedrijven gegevens van potentiële klanten verzamelen en hun verkooptraject voeden. Ook aan de hand van technologische tools kun je veel waardevolle data op je live event opdoen.

  • Educatie en Training

Evenementen zoals seminars, workshops en trainingen bieden bedrijven de mogelijkheid om hun publiek te informeren en op te leiden. Dit kan helpen om de expertise van het merk te demonstreren en klanten te helpen beter geïnformeerde aankoopbeslissingen te nemen. Ons neuro-onderzoek naar de kracht van LIVE communicatie toonde eerder al aan dat met name de opslag en verwerking van feiten en cijfers in een boodschap via live communicatie vele malen beter verwerkt wordt door onze hersenen dan bijvoorbeeld dezelfde content via video.

  • Productdemonstraties en -testen

Live events bieden een ideale setting voor productdemonstraties en hands-on ervaringen. Dit kan helpen om de voordelen van een product te laten zien en potentiële klanten de kans te geven het product zelf uit te proberen.

  • Marktonderzoek

Tijdens live events kunnen bedrijven waardevolle inzichten verzamelen door direct feedback van deelnemers te krijgen. Dit kan helpen bij het verfijnen van producten, diensten en marketingstrategieën.

  • Versterken van Bedrijfscultuur, employee engagement

Interne evenementen zoals bedrijfsfeesten en teambuildingactiviteiten kunnen de bedrijfscultuur versterken, werknemers motiveren en de interne communicatie verbeteren. Dit draagt bij aan een hogere betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers. Dat kan zelfs zo ver gaan dat je mag spreken over employee engagement.

  • PR en Media-aandacht

Goed georganiseerde evenementen kunnen aanzienlijke media-aandacht trekken, wat bijdraagt aan de zichtbaarheid en reputatie van het merk. Persberichten, uitnodigingen voor journalisten en live coverage kunnen de publiciteit vergroten.

  • Community Building

Live events helpen bij het opbouwen en versterken van gemeenschappen rond een merk. Dit kan door evenementen gericht op specifieke belangengroepen, klantgemeenschappen of industrieën te organiseren.

Live events spelen gelet op bovenstaande, een veelzijdige en vitale rol binnen de marcom-mix door niet alleen directe interactie en merkbeleving te bieden, maar ook door bij te dragen aan leadgeneratie, educatie, productdemonstraties, marktonderzoek, versterking van de bedrijfscultuur, PR en community building. Hoewel ze gepaard gaan met aanzienlijke kosten en uitdagingen, kunnen ze, mits goed gepland en uitgevoerd, een aanzienlijke ROI opleveren. Sterker nog: in het marcom-spel, waarbij het net als schaken om slimme strategie gaat, kunnen ze zowel de koning als de koningin zijn.

Voordelen van live Events

  • Emotionele Verbinding

Live events creëren onvergetelijke ervaringen die een diepe emotionele impact hebben. Onderzoek toont aan dat consumenten die een emotionele band voelen met een merk, meer geneigd zijn om herhalingsaankopen te doen en het merk aan anderen aan te bevelen. Een studie van EventTrack ontdekte dat 74% van de consumenten een positieve mening heeft over merken na deelname aan hun evenementen. 

  • Netwerken en relaties

Live events bieden een platform voor netwerken, waardoor bedrijven relaties kunnen opbouwen en versterken met klanten, partners en influencers. Volgens een onderzoek van Bizzabo gelooft 95% van de marketeers dat live events een waardevolle kans bieden om face-to-face interacties te hebben die niet kunnen worden gerepliceerd door andere marketingmethoden. Dit directe contact kan leiden tot sterkere zakelijke relaties en samenwerkingsmogelijkheden.

  • Immediacy en urgency  

De onmiddellijke aard van live events kan een gevoel van urgentie en exclusiviteit creëren, wat kan leiden tot een verhoogde verkoop en deelname. Limited-time aanbiedingen en exclusieve previews tijdens evenementen kunnen deelnemers motiveren om snel beslissingen te nemen. Een studie door Evenium vond dat 85% van de deelnemers aan live events aangaf meer geneigd te zijn een product of dienst te kopen na een live ervaring .

Uitdagingen en nadelen

  • Kosten  

Het organiseren van live events kan zeer kostbaar zijn, met uitgaven voor locatie, catering, technologie en promotie. Een rapport van EventMB toont aan dat bedrijven gemiddeld 25% van hun marketingbudget uitgeven aan evenementen . Dit benadrukt het belang van een solide ROI-strategie om de investering te rechtvaardigen.

  • Planning en logistiek

De logistiek van het plannen van een succesvol evenement is complex en vereist gedetailleerde coördinatie en voorbereiding. Dit omvat alles van deelnemersbeheer tot technische ondersteuning. Volgens een onderzoek van Aventri geven 45% van de event planners aan dat logistiek en planning hun grootste uitdagingen zijn . Onvoldoende planning kan leiden tot onvoorziene problemen en extra kosten.

  • Risico's  

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan live events, zoals lage opkomst, technische problemen en potentiële negatieve publiciteit. Een slecht uitgevoerd evenement kan de reputatie van een merk schaden. Een case study van het Fyre Festival toont hoe een combinatie van slechte planning, misleiding en logistieke problemen kan resulteren in juridische gevolgen en langdurige reputatieschade .

 

Case Studies

Naast bijvoorbeeld de winnende cases van de Gouden Giraffe 2024, zijn er ook een soort iconische events die perfect passen bij de uitleg over de impact van live. We hebben er twee uitgehaald

- Apple productlaunches:
Apple’s productlanceringen zijn legendarisch vanwege hun perfecte uitvoering, media-aandacht en het vermogen om een hype te creëren. Hun geheim? Strakke regie, hoogwaardige productie en sterke merkboodschappen.

Het launch event van de allereerste iPhone is legendarisch:


- TEDx Talks:
TED conferenties zijn succesvol vanwege hun focus op inspirerende content en het creëren van een gemeenschap van gelijkgestemde individuen. Dit heeft geleid tot een wereldwijd fenomeen met een enorme online following. Op veel inhoudeljke events zie je de TEDx concepten terug.

Leuk feitje, de beste bekeken TEDx Talk is bijna zonder woorden...

Mislukkingen

- Fyre Festival:
Het Fyre Festival mislukte spectaculair door slechte planning en misleidende marketing, wat leidde tot een PR-ramp en juridische problemen. Dit benadrukt het belang van realistische planning en transparantie, ook al gaat het om een publieksevenement, er zitten veel wijze lessen in dit falen.

Hier zijn enkele voorbeelden van merken of bedrijven waar het echt misging tijdens een live evenement:

- Microsoft's Windows 98 Demonstratie (1998)
Wat ging er mis?: Tijdens een live demonstratie van Windows 98 op de COMDEX beurs, crashte het systeem met een "Blue Screen of Death" toen een scanner werd aangesloten.

Gevolgen: De crash werd een beruchte tech blunder en was pijnlijk voor Microsoft

- Tesla Cybertruck Lancering (2019)
Wat ging er mis?: Elon Musk demonstreerde de "onbreekbare" ramen van de Cybertruck door een metalen bal tegen het raam te gooien. Tot verrassing van iedereen, inclusief Musk, brak het raam.

Gevolgen: Het incident ging viraal en werd het onderwerp van veel spot, hoewel het ook veel aandacht trok.

- IBM's Watson AI Live Demonstratie (2018)

Wat ging er mis?: Tijdens een live demonstratie van IBM's Watson AI op een gezondheidsconferentie, gaf Watson foutieve medische aanbevelingen vanwege een softwarefout.

Gevolgen: Dit leidde tot ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van Watson in medische toepassingen en negatieve publiciteit.

Zo zijn er nog wel meer voorbeelden:
CEO overlijdt na 'stunt' bij opening bedrijfsfeest
Trainwreck Woodstock '99: een verplichte docu voor iedere eventprofessional

Hoe kom je tot de grootste impact?

Strategische planning en trajectmatige integratie
Een gedetailleerde planning met duidelijke doelstellingen is essentieel. Begin met het definiëren van je doelen, doelgroep en budget. Gebruik projectmanagementtools om alle aspecten van het evenement te coördineren. Zorg daarbij dat je in trajecten denkt en het integreerd in je marcom-mix.

Publieksbetrokkenheid
Betrek je publiek door interactieve elementen toe te voegen, zoals Q&A-sessies, workshops en live polling. Zorg ervoor dat je evenement meer is dan alleen een eenrichtingscommunicatie. Beter nog, laat ze een deel van de regie pakken.

Technologie en Innovatie  
Maak gebruik van de nieuwste technologieën om je evenement te verbeteren. Dit kan variëren van AR/VR-ervaringen tot mobiele apps voor deelnemersbeheer en netwerkdoeleinden.

De meest persoonlijk ervaring
Door data, crm en alles wat je in huis hebt in te zetten, kun je de beleving tijdens jouw live event zo persoonlijk mogelijk maken. Daar zit de echte kracht van events.

Durf, denk om en zet vol in op beleving en creativiteit, maar verlies daarbij nooit je doelstelling uit het oog.

Opvolging en ROI Meting

Natraject strategieën  
Het evenement eindigt niet wanneer de laatste gast vertrekt. Follow-up met deelnemers via e-mails, enquêtes en sociale media om de ervaring voort te zetten en waardevolle feedback te verzamelen. Een event is slechts het hoogtepunt van het voortraject en de startmotor van het natraject!

Meten van succes  
Bepaal je succescriteria vooraf en gebruik KPI’s zoals aantal deelnemers, klanttevredenheid, sociale media-engagement en verkoopcijfers om de ROI van je evenement te meten.

Feedback en verbetering  
Gebruik de feedback van deelnemers om toekomstige evenementen te verbeteren. Analyseer wat goed ging en wat beter kan en pas je strategie dienovereenkomstig aan.

 

Conclusie

Live events spelen een vitale rol binnen de marcom-mix door unieke mogelijkheden te bieden voor directe interactie, merkbeleving en netwerken. Hoewel ze gepaard gaan met aanzienlijke kosten en uitdagingen, kunnen ze, mits goed gepland en uitgevoerd, een aanzienlijke ROI opleveren.

De toekomst van live events zal waarschijnlijk worden gekenmerkt door technologische innovaties en een toenemende integratie met digitale marketingstrategieën. Door de juiste aanpak en opvolging kunnen bedrijven en merken hun live events effectief inzetten om hun marketingdoelstellingen te bereiken en duurzame relaties met hun doelgroepen op te bouwen. De innovaties zullen daarbij de live experience alleen nog maar versterken.



Draai je scherm voor de beste ervaring