Terug

Personalisatie en hypertargeting met AI: de toekomst van live events?

In alle lagen van marketing en communicatie zie je het gebeuren: van massa en groepen naar focus, targeting en vergaande personalisatie. AI kan daar een hoofdrol in spelen. De live vorm binnen de marcom-mix leent zich daar zelfs in extremis voor. Maar wat heb je daar als bedrijf in de basis voor nodig? Waar zit de kracht van hypertargetting met AI? En wat kun je er dan mee? Wie zijn de perfectcases?

"In de dynamische wereld van marketing en communicatie ondergaan live events een transformatie door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI)", wie dit citaat opzoekt komt bij meerdere visionairs in de wereld van live communicatie en experience marketing uit. Makkelijk gezegd, makkelijk geschreven, maar hoe dan? Dit artikel neemt je mee naar de basis, wat heb je nodig, en geeft enkele voorzetten hoe je daar dan van kan profiteren en waar je de inspiratie vandaan haalt.

Eerst maar eens de analyse waarom er juist nu zo'n hang is naar super gepersonaliseerde marketing en communicatie. Hypertargeting, zoals het genoemd wordt?

Super gepersonaliseerde marketing: de toekomst van klantbeleving

In de hedendaagse datagestuurde wereld is super gepersonaliseerde marketing de sleutel tot het bereiken van klanten en het opbouwen van duurzame relaties. De consument van vandaag de dag wordt overspoeld met marketingboodschappen. Traditionele, op massa gerichte marketing is minder effectief dan ooit tevoren. Klanten verwachten relevante, op maat gemaakte ervaringen die aansluiten bij hun unieke behoeften en interesses.

Super gepersonaliseerde marketing gaat een stap verder dan eenvoudige segmentatie of het gebruik van demografische gegevens. Het maakt gebruik van geavanceerde data-analyse en machine learning om diepgaande klantprofielen te creëren. Hiermee kunnen bedrijven onder meer hyperrelevante content en aanbiedingen aanbieden die perfect aansluiten bij de interesses van elke klant. Maar de live communicatieprofessionals en eventmarketeers onder ons, het leidt ook tot gepersonaliseerde klantervaringen en klantbelevingen. Gecreërd op alle touchpoints, van website en app tot e-mail en social media, tot alle vormen van experience, events en live contact.

Waarom past super gepersonaliseerde marketing bij deze tijd?

Er zijn verschillende factoren die de opkomst van super gepersonaliseerde marketing aanwakkeren en ook wel verklaren. Een korte opsomming:

 • Bedrijven verzamelen meer data dan ooit tevoren over hun klanten, via websitebezoeken, aankopen, sociale media-interacties en meer.
 • Data-analysetools en andere datahulpmiddelen, maken het mogelijk om deze data op een zinvolle manier te analyseren en te gebruiken voor personalisatie, eigenlijk in alle vormen van marcom, zeker niet alleen digitaal.
 • Veranderende consumentenverwachtingen, waarbij we nog altijd willen beleven, experiences, maar dat moet relevant zijn. Een gepersonaliseerde ervaring van de merken waarmee ze omgaan is dus key.

 

Uitgangspunt voor AI, hypertargeting, personalisatie en events:

AI biedt ongekende mogelijkheden om live events te personaliseren en te hypertargeten, wat resulteert in meeslepende, gerichte en meetbare persoonlijke ervaringen voor zowel organisatoren als bezoekers.

De kracht van AI-gedreven personalisatie

AI kan live events transformeren tot hypergepersonaliseerde belevingen die naadloos aansluiten bij de interesses, behoeften en voorkeuren van individuele bezoekers. Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde data-analysetechnieken die patronen en trends in bezoekersgedrag identificeren. Maar dan heb je als merk, bedrijf of organisatie wel een stevige basis nodig:

Wat heb je als bedrijf in de basis nodig om met AI tot personalisatie en hypertargeting te komen?

Pas als onderstaande op orde is, kun je met AI tot hypertargeting en vergaande personalisatie op jouw event komen:

1. Dataverzameling en een goed CRM-systeem

Verzamelen, opslaan en beheren van relevante data over doelgroepen, eventinteracties en andere gerelateerde informatie. Denk aan CRM-systemen, eventregistratiedata, website-analyse en social media-data, maar het kan ook zeer waardevol zijn om te weten welke sessies een bezoeker op het vorige event heeft bezocht. Of binnen relatiemarketing dat je weet welke hobby's een relatie heeft en ze voor een dergelijk event uit te nodigen. Of stel jouw doelgroep gewoon de vraag: wat kunnen we je bieden, wat zou voor jouw toegevoegde waarde hebben om met die data je event en de persoonlijk beleving in te richten.

Integratie met verschillende datasystemen is daarbij van groot belang. AI-tools vereisen toegang tot diverse datapunten om effectief te kunnen werken. Zorg ervoor dat verschillende datasystemen naadloos met elkaar integreren om een ​​geconsolideerd dataoverzicht te creëren.

2. AI-expertise en AI-tools

 • In-house AI-kennis/ In huren AI-kennis:

Investeren in het ontwikkelen van interne AI-expertise of het aantrekken van gespecialiseerde talenten is cruciaal om de mogelijkheden van AI te begrijpen en te benutten. Wie denkt dat een beetje kennis van ChatGPT afdoende is, slaat de plank wel echt mis. Zorg voor specifieke expertise om AI ook echt jouw events te versterken. 

 • Geschikte AI-tools:

Kies de juiste AI-tools die passen bij de specifieke behoeften van het bedrijf. Er zijn diverse AI-platforms en -toepassingen beschikbaar die gericht zijn op personalisatie, targeting en analyse. Maar hoe vind je de juist AI Tools voor jouw uitdaging of kans?

Tips voor het kiezen van AI-tools rondom jouw evenement:

1. Bepaal jouw behoeften en doelstellingen en ga dan pas op zoektocht. Welke problemen wilt je oplossen of welke kansen liggen op je stoep en hoe los je dat op of in met AI? Wat wil je bereiken met personalisatie en hypertargeting? Pas als de doelstelling kraakhelder is, zul je de perfecte tool vinden.

2. Evalueer verschillende tools en blijf niet hangen bij de eerste de beste. Onderzoek de functies, mogelijkheden en prijzen van verschillende AI-tools. Vergelijk ze op basis van jouw specifieke behoeften.

3. Kies een gebruiksvriendelijke tool, zodat je na de juiste uitleg en training er ook echt zelf mee om kunt gaan en het maximale eruit kan halen. De tool moet eenvoudig te integreren en te gebruiken zijn door jouw team.

4. Zorg voor goede ondersteuning, ervaring en experitse, eigenlijk al vanaf het moment dat je gaat zoeken. Kies een leverancier die goede ondersteuning en training biedt, pas dan kom je tot de grootste impact.
 

 

Voorbeelden van AI-tools voor personalisatie en hypertargeting in live events


1. Personalisatie tools en platformen:

 • Acquia Lift:
  Dit platform biedt gepersonaliseerde content en aanbevelingen op basis van real-time data en machine learning. Het kan worden geïntegreerd met diverse eventregistratiesystemen en CRM's.
   
 • Adobe Target:
  Adobe Target is een AI-gepowered platform voor gepersonaliseerde marketingcampagnes. Het kan worden gebruikt om gepersonaliseerde content, aanbiedingen en advertenties te tonen aan bezoekers op basis van hun online gedrag en profielgegevens.

 

2. Targetingtools:

 • Oracle data management platform:
  Oracle data management platform is een platform voor datagedreven marketing dat AI gebruikt om doelgroepen te identificeren en te targeten. Het biedt mogelijkheden voor het segmenteren van doelgroepen op basis van demografische gegevens, interesses en online gedrag.
   
 • LiveRamp:
  LiveRamp Data Exchange is een platform waarmee bedrijven hun data veilig kunnen delen en uitwisselen. Dit kan worden gebruikt om doelgroepen te matchen en te verrijken met data van andere bronnen.

 

3. Strategische planning en implementatie

 • Duidelijke doelstellingen en KPI's:

Bepaal heldere doelstellingen voor de toepassing van AI in personalisatie en hypertargeting. Definieer meetbare KPI's (Key Performance Indicators) om de effectiviteit te evalueren en bij te sturen waar nodig. Zonder deze harde doelstelling is het voor jouzelf lastig targeten, laat staan voor je bezoekers...

 • Strategisch implementatieplan:

Ontwikkel een gestructureerd plan voor de implementatie van AI-gedreven personalisatie in live events. Dit plan moet rekening houden met technische aspecten, databeheer, integraties, workflows en trainingen voor medewerkers.

4. Ethische overwegingen en transparantie

 • Respect voor privacy en dataminimalisatie:

Zorg ervoor dat dataverzameling en -gebruik voldoen aan de privacywetgeving en dat dataverwerking transparant is voor bezoekers.

 • Ethische richtlijnen en naleving:

Implementeer ethische richtlijnen voor het gebruik van AI in personalisatie en hypertargeting om mogelijke vooroordelen of discriminatie te voorkomen.

 • Transparante communicatie:

Informeer bezoekers over hoe hun data wordt gebruikt en bied hen de mogelijkheid om hun privacyvoorkeuren te beheren.
 

5. Continue evaluatie en optimalisatie

 • Regelmatige evaluatie:

Evalueer voortdurend de prestaties van AI-gedreven personalisatie en hypertargeting op basis van de gedefinieerde KPI's en op basis van de bezoekersbeleving.

 • Aanpassingen en optimalisatie:

Maak datagedreven aanpassingen aan de strategie en de gebruikte AI-tools om de effectiviteit te optimaliseren en de doelstellingen te behalen.

 • Bijblijven met trends en ontwikkelingen:

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in AI-technologie en pas de strategie waar nodig aan om relevant te blijven en voorop te lopen.


Naast deze basisbehoeften is het belangrijk om te benadrukken dat AI een krachtige tool is, maar niet als wondermiddel mag worden beschouwd. De succesvolle implementatie van AI-gedreven personalisatie en hypertargeting vereist een holistische benadering die data, technologie, strategie, ethiek en continue optimalisatie combineert.


 

Slimme matchmaking en gepersonaliseerde content

AI-algoritmen kunnen bezoekers op basis van hun profielen en interesses matchen met relevante sprekers, sessies en netwerkmogelijkheden. Dit zorgt voor een efficiëntere tijdsbesteding en een hogere mate van engagement. Een bezoeker een gepersonaliseerde journey aanbieden is goud waard.

Daarnaast kan AI gepersonaliseerde content aanbieden, zoals gepersonaliseerde aanbevelingen voor workshops, productdemonstraties en netwerkcontacten. Dit verhoogt de relevantie van de eventbeleving en vergroot de kans op waardevolle connecties.

Real-time optimalisatie en datagestuurde inzichten

AI kan real-time data verzamelen over bezoekersinteractie, zoals bezochte sessies, bekeken content en interacties met andere deelnemers. Deze datastroom kan worden gebruikt om de eventbeleving in real-time te optimaliseren, bijvoorbeeld door aanbevelingen aan te passen of extra sessies toe te voegen die veel interesse trekken. Of via bijvoorbeeld de eventapp gepersonliseerde tips te geven over een spreker die eraan komt, of een stand waar passend aanbod is.

Na afloop van het event levert AI waardevolle datagestuurde inzichten over het succes van de eventstrategie. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om toekomstige events te optimaliseren en de ROI te maximaliseren. Dus wie na bovenstaande stappen data en AI niet meteen inzet voor het verbeteren, targeten en personaliseren van het volgende event, die mist de eigen boot.

Ethische implicaties en praktische toepassingen

De toenemende personalisatie door AI roept ook ethische vragen op. Het is van belang om transparant te zijn over de dataverzameling en -gebruik en om te zorgen voor passende privacymaatregelen rondom alle communicatie van jouw marcom-evenement. 

Ondanks deze uitdagingen biedt AI praktische toepassingen voor eventplanners. Er zijn diverse AI-tools beschikbaar die helpen bij eventplanning, -optimalisatie en -analyse. Deze tools kunnen planners helpen om efficiënter te werken, gerichtere beslissingen te nemen en de ROI van hun events te verhogen.

Voorbeelden van succesvolle implementaties

 • Netflix gebruikt AI om gepersonaliseerde filmaanbevelingen te doen op basis van het kijkgedrag van gebruikers. Dit heeft geresulteerd in een hogere klanttevredenheid en een verhoogd engagement. Aan jouw als live professional dit te vertalen naar een eventconcept.
   
 • Amazon gebruikt AI om gepersonaliseerde productaanbevelingen te doen op basis van de aankoopgeschiedenis en browsegedrag van klanten. Dit heeft geleid tot een toename van de conversiepercentages en de omzet. Is dit te vertalen naar een beurs of een salesdriven event? Ja, natuurlijk.
   
 • Spotify gebruikt AI om gepersonaliseerde muziekaanbevelingen te doen op basis van de luistergeschiedenis en muzieksmaak van gebruikers. Dit heeft geresulteerd in een toename van het aantal abonnees en de gebruiksduur van de app. Deze vorm van personlisatie moet in alle zintuigelijke prikkels ook op events toe te passen zijn.

 

Conclusie

AI-gedreven personalisatie en hypertargeting hebben de potentie om live events te transformeren tot waardevolle en onvergetelijke ervaringen voor zowel organisatoren als bezoekers. Door de ethische implicaties te respecteren en praktische toepassingen te omarmen, kunnen marcom-professionals de kracht van AI benutten om de effectiviteit van hun live events te maximaliseren en meetbare resultaten te behalen.


 

NEXTLIVE gebruikte voor dit artikel diverse bronnen, waarbij gezegd moet worden dat bovenstaande informatie niet uitputtend is:

 • https://www.forbes.com/sites/forbescommunicationscouncil/2023/05/10/the-role-of-generative-ai-technologies-in-events/
 • https://www.mckinsey.com/capabilities/mckinsey-digital/our-insights/the-economic-potential-of-generative-ai-the-next-productivity-frontier
 • https://meetings.skift.com/the-next-stage-of-ai-and-event-management/
 • https://www.adweek.com/webinars/how-ai-powered-data-is-transforming-the-future-of-marketing/
 • https://www.cvent.com/en/press-release/cvent-expands-ai-powered-suite-solutions-launch-ai-writing-assistant
Draai je scherm voor de beste ervaring