Buffetten kunnen echt niet meer. Sanne Stroosnijder van de Wageningen University & Research is heel stellig in haar presentatie tijdens The Next Event. "Meer dan de helft van buffet-eten wordt weggegooid." Over waste gesproken ... Uit onderzoek blijkt dat in ons land een kwart van al het eten weggegooid wordt. "Dat is jaarlijks een rij vrachtwagens van Amsterdam tot aan Barcelona. Wie nu niet duurzaam is, is af."
Sanne Stroosnijder staat op de barricades als het gaat om waste. Ze is geen actievoerder die je direct op het Malieveld zult aantreffen met een megafoon. Zij - en haar collega - Wouter Stern - overtuigen op basis van inhoud, feiten en cijfers. Tijdens The Next Event - Food for Thought - in de Mauritskazerne middenin de Food Valley van Ede werden de aanwezige opdrachtgevers en organisatoren stil bij het horen van de feiten.
Geen angst, maar urgentie
Stroosnijder benadrukte dat ze toch vooral geen angst wilde aanjagen. Echter, bij het horen van de cijfers hadden de aanwezigen het gevoel van urgentie. En dat was precies waar Stroosnijder haar gehoor wilde hebben. Eerder op de dag had foodinspirator Hans Steenbergen al aangegeven, dat je moet doen. De onderzoekster zit op dezelfde lijn. Het gaat om kleine, zeer eenvoudig te nemen, stappen die - als we dat met z'n allen doen - een groot verschil maken.
"Maak je gasten bewust wat het kost als ze niet komen opdagen."
In een project met de naam 'Food Waste Challenge' werd door de deelnemers in een week tijd 21% bespaard. "Meten is weten. En dat inzicht is belangrijk." In haar presentatie bood de onderzoekster ook tips voor de aanwezigen, waarmee ze gelijk aan de slag kunnen. "Als opdrachtgever kun je met een zinnetje in de opdracht al veel bereiken. Vraag voortaan altijd om een 'Food waste plan'. Daarin wordt vastgelegd wat er met het overgebleven voedsel gebeurt. Daarmee creeer je een belangrijk stuk bewustwording."
Voorkom no show
Andere concrete tip was het voorkomen van no-show. Naast vele tips om no show op jouw event te voorkomen op EvenementOrganiseren.nl, kwam Stroosnijder met een hele concrete tip: "Maak je gasten bewust wat het kost als ze niet komen opdagen." Communicatie is daarbij natuurlijk key. Je wilt zo nauwkeurig weten hoeveel gasten er komen en of ze blijven voor de lunch of niet. Dat helpt je in de transitie van overvloed naar genoeg en dus minder waste. De Don't spoil the party video werd genoemd als hulpmiddel:
Vanuit de zaal kwam de tip om vooraf veel beter in kaart te brengen wat iemand wil eten, om zo ook tot minder waste te komen. Vanuit de aanwezigen werd daarop meteen gevraagd: maar wij willen onze gasten verrassen, kan dat dan nog wel? "Zie die vraag vooraf als uitgangspunt, als basis, en daarom heen kun je nog genoeg creativiteit en verrassing toevoegen. Ook aan je catering."
En wie werkt aan waste tegengaan, wie echt nadenkt over het voorkomen van voedselverspilling bij eventcatering, die draagt niet alleen bij aan een betere wereld, maar creeert ook een nieuw business model. "Je gaat van overvloed naar genoeg en dat vertaalt zich in een business case. Bedrijven en cateraars die hierin investeerden rondom hun business zagen mede door grote kostenbesparingen, dat iedere euro die je hierin investeert zich 6 keer terugverdiend doordat je simpelweg veel minder kosten hebt."
Sanne Stroosnijder is de drijvende kracht achter de website Samen Tegen Voedselverspilling. Hierin geeft zij voorlichting over wat consumenten, bedrijven en scholen kunnen doen om hun steentje bij te dragen.